Ai auzit până acum de boala sucului?

Ai auzit pana acum de « boala sucului »? Adica de boala NASH, steatoza nonalcoolica, care iti distruge ficatul.

Se pare ca si o singura doza de bauturi carbogazoase consumata zilnic, este foarte nefasta pentru ficat.

« Maladia secolului », « urmatoare epidemie mondiala », steatoza hepatica nonalcoolica, denumita si boala ficatului gras inca nu este cunoscuta asa cum trebuie, din pacate.

Un studiu realizat de Inserm, dezvaluit in mai multe ziare celebre din lume, o va face cu siguranta sa fie mai cunoscuta. Specialistii sunt de parere ca si o singura doza de bauturi carbogazoase bauta in fiecare zi, poate sa aiba consecinte extrem de nefaste asupra ficatului.

Acronimul englezesc, NASH- non alcoholic steatohepatis, desemneaza forma cea mai grava. Dar, maladia, sub toate formele sale, inculsiv cele mai putin grave, cele in care ficatul acumuleaza grasime dar poate sa functioneze in mod normal, afecteaza o mare parte a populatiei din intreaga lume. Sursele confirma ca este vorba despre in jur de 46% din populatie.

Cauzata de o incarcare excesiva a ficatului cu grasime, aceasta patologie se datoreaza cel mai adesea, unui consum excesiv de bauturi carbogazoase, de grasimi sau de zahar. Nu lasa ficatul sa elimine grasimile in exces si conduce deci la ciroza si uneori chiar la cancer, in mod paradoxal, chiar daca nu ai pus niciodata gura pe bauturile alcoolice.

Chiar daca medicii pot sa fie alertati din cauza unui bilan hepatic anormal, doar prelevarea unei parti a ficatului, o biopsie, o poate detecta.

Cercetarile in domeniu insa, sunt foarte putine. Nu e de mirare. Doar de cativa ani se intereseaza specialistii de acest domeniu. Foarte multa vreme au fost convinsi de faptul ca o ciroza nu poate sa fie provocata decat de consumul in exces de alcool. Dar acum se estimeaza ca boala sucului poate sa devina prima cauza a aparitiei unor boli grave ale ficatului, chiar in fata hepatitei C.

Pentru moment insa, nu exista niciun tratament pentru a preveni aceasta boala. In orice caz, se pare ca urmand un regim alimentar sanatos, se poate trata. Pentru a proteja ficatul, se poate incerca reducerea consumul de zahar, pierderea grasimii abdominale, dar si sa se faca mai multa miscare.

De cativa ani, specialistii spun ca NASH este « maladia secolului » si se pare ca au avut dreptate, previziunile lor fiind din ce in ce mai evidente in ultima vreme.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?