Câteva trucuri pentru a putea digera mai bine

Avem la noi in stomac 9 metri de intestine foarte ocupate sa asimileze mesele pe care le luam in fiecare zi. Sistemul digestiv este intr-adevar, o masinarie foarte puternica. Cand este in forma este foarte bine. Dar cand nu functioneaza asa cum trebuie, o multime de probleme pot sa apara. Constipatie, balonari, reflux… iata cateva trucuri cae te vor ajuta sa digeri mai usor.

Fa-ti plinul de fibre. Intre 20 si 30 de grame pe zi. Fibrele, care se divizeaza in 2 categorii, sunt o parte din fructe, legume, leguminoase, nuci si cereale integrale pe care nu le digeram. Le eliminam. Dar inainte de a le elimina, stiu cum sa se face utile. Fibrele solubile formeaza un gel atunci cand se dizolva in apa – de unde si importanta de a bea multa apa. Acest gel poate sa incetineasca digestia si nu ne lasa sa dam iama in cutia cu dulciuri la amiaza. Fibrele insolubile se imbiba cu apa, ceea ce face ca fecalele sa devina si ele mai mari. Aceasta marire a volmului stimuleaza muschii tubului digestiv un lucru care te va face sa elimini mai usor tot ce trebuie. Deci fibrele sunt un aliat de exceptie pentru digestie.

Ai nevoie de un meniu mai light. Chiar si o luare in greutate mai lejera poate cauza reflux gastric, din cauza presiunii pe care o exercita grasimea asupra stomacului, conform studiilor. Consuma deci mai putine dulciuri, mai putine alimente grase si mai putin alcool. Acestea sunt in mare parte responsabile cu gaze, balonari sau cu acreala.

Fa mai multa miscare. Nu ai cum sa scapi de miscare. O plimbare dupa ce ai luat masa poate sa favorizeze digestia, stimuland motilitatea intestinala, adica un termen foarte elegant care se refera la faptul ca vei merge afara mai usor. Cel mai rau lucru- sa lenevesti dupa ce te-ai desfatat cu un adevarat festin. Continutul gastric va fi astfel tentat sa urce din nou in esofag.

Incetineste si adopta o rutina. Trei mese pe zi, dimineata, la pranz si seara. Si nu ar trebui sa ronati prea mult. Gustarea ar trebui sa aiba mai putin de 500 de calorii. Stomacului nu ii place de asemenea sa primeasca un sandvis in 2 minute si un sfert de secunda in pas alert intre doua etaje de la birou. Mancand foarte repede, pe langa mancare, va intra si foarte mult aer in stomac.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?