End of the Century

Lucio Castro este un realizator Argentinian in varsta de 45 de ani instalat la New York de mai bine de 20 de ani. De atunci, creeaza haine pentru barbati si filmeaza scurt-metraje. In 2018 a fost prezentat la Festivalul de la Cannes si, anul trecut a filmat primul sau lung-metraj, End of the Century.

Un Argentinian din New York si un spaniol din Barcelona se intalnesc intr-o noapte la Barcelona. Nu erau facuti sa se intalneasca dar, cu toate acestea…dupa o noapte torida, ceea ce parea initial o intalnire efemera dintre doi barbati, dintre doi necunoscuti se transforma intr-o relatie epica care se intinde pe mai multe decenii.

End of the Century este un film care surprinde. Trebuie sa asteptam pana in minutul 13 ca sa auzim un dialog. Un dialog intre argentinianul Ocho si spaniolul Javi care, cu toate acestea, au avut deja ocazia sa isi vorbeasca unul altuia pe plaja, cu cateva minute inainte, Ca si spectatori ne putem foarte bine da seama ca Ocho si Javi mor de nerabdare sa inceapa o conversatie. Prima lor intalnire se termina cu Multumesc pentru invitatie. Insa cine sunt Ocho si Javi? Si de ce Javi are impresia ca l-a intalnit deja undeva pe Ocho? Raspunsurile la toate aceste intrebari ne sunt oferite in timpul unei alte intalniri pe un balcon, o intalnire in cursul careia se stabileste o conversatie lunga intre Ocho si Javi.

Ocho locuieste la New York si tocmai a incheiat o relatie care a durat mai bine de 20 de ani. Javi locuieste la Berlin de cinci ani si lucreaza pentru o emisiune tv. Este casatorit de doi ani si are impreuna cu sotul sau o fiica. Insa, End of the Century este departe de a fi un film dedicat comunitatii LGBT. Filmul abordeaza mai multe tematici: greutatea regretelor, dificultatile vietii de cuplu, atractia fata de o forma de singuratate, fragiltatea certitudinilor. Pentru primul sau lung-metraj, Luis Castro a luat o decizie care ar putea fi considerata un risc insa care contribuie la reusita filmului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *