Gagarine (2020) un film de epocă

Primul film pentru duo-ul format din Fanny Liatard si Jérémy Trouilh, Gagarine este un obiect straniu si indraznet totodata care ne ofera o privire noua asupra periferiei. O reusita frumoasa cu alte cuvinte.

Am avut filme precum La Haine si Les Misérables pentru a ne prezenta viata de la periferie. Acum avem Gagarine, cel mai nou film pe acest subiect. Insa, spre deosebire de celelalte doua filme amintite, Gagarine are o alta ambitie, de a o face in mod diferit.

Iunie, 1963. Youri Gagarine tocmai a inaugurat numai putin de 370 de locuinte situate in regiunea Yvry-sur-Seine.
Filmul lui Fanny Liatard si Jérémy Trouilh debuteaza cu imagini din arhiva care ne prezinta instantanee ale epocii. Sesizam trecutul cu ajutorul acestor imagini de arhiva pentru a putea vorbi de amintiri in prezent.

Doarece timpul a trecut, sperantele au fost ucise lasand locul precaritatii si saraciei. Caramizile uzate ale locuintelor de la periferie sunt impregnate de amintiri, de povesti, uneori frumoase, alteori dureroase. Aceste caramizi urmeaza sa fie demolate in curand si amintirile se vor evapora odata cu ele. Un tanar barbat pe nume Youri decide sa se opuna acestor demolari. Va fi insotit in aceasta “misiune” de Diana si de Dali.

Filmul pune in scena un eveniment care a avut efectiv loc. Este vorba despre distrugerea orasului Gagarine in 2019. Din acest eveniment real cei doi cineasti vor oferi o drama melancolica si poetica, preferand sa mizeze pe puterea imaginilor, nu pe drama sociala evidenta.

Exista doua personaje care coabiteaza in acest lung metraj. Youri, tanarul, dar si Gagarine, imobilul. Cu aceste alegeri estetice, Fanny Liatard si Jérémy Trouilh confera filmului o culoare onirica. Nu evita contextualizarea sociala necesara acestui tip de film insa decid sa isi duca la bun sfarsit, prin intermediul filmului, aspiratiile estetice. Pe langa faptul ca este un film social despre periferie, Gagarine este, inainte de toate, o rezistenta poetica, un mesaj de iubire a doua suflete care vor sa lupte pentru pastrarea amintirilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *