Miere, ștevie, sirop de arțar… 5 alternative mai sănătoase la zahăr

De la miere la sirop de artar, trecand si pe la zaharul de cocos, exista o multime de modalitati in care poti inlocui zaharul rafinat.

Inamicul numarul 1 al siluetei noastre, dar si al sanaatatii noastre, zaharul rafinat este din ce in ce mai mult aratat cu degetul si inlocuit cu unele alternative mult mai sanatoase. Cele mai populare sunt mierea, stevia sau siropul de artar.

Lucrurile pe care le reprosam zaharului.

Sa lasam deoparte in acest caz fructele si legumele. Aici vorbim despre zaharul rafinat si care este cel mai adesea, adaugat in alimente. Motivul pentur care ar trebui sa renuntam la el? Consumam prea mult sau chiar suntem dependenti de el. Iar organismul nostru nu este facut pentru a metaboliza zaharul. Nu are nici vitamine, nici minerale, nici fibre. Din acest motiv, vorbim in cazul sau, despre « calorii vide ». Si pe langa faptul ca nu are niciun interes nutritional, este responsabil cu foarte multe boli, precum diabetul. Dar si cu obezitate. Prea bogat in calorii, prea rafinat si deloc benefic pentru sanatate, trebuie inlocuit cu alternative mai sanatoase.

Siropul de agave. Chiar daca atunci cand vorbim despre calorii, intre siropul de agave si zahar nu prea exista diferente, totusi acesta se recomanda in loc de verisorul sau rafinat. Este bogat in minerale, in calciu si in potasiu si indicele sau glicemic este mult mai scazut. Totusi, ar trebui sa fie consumat cu moderatie.

Mierea. Exista o multime de varietati de miere. Mierea consumata direct de la apicultori este extrem de interesanta. Este bogata in antioxidanti, in vitamine si oligoelemente. Dar aceeasi recomandare ca si in cazul siropului de agave- de consumat cu moderatie.

Siropul de artar. Aceeasi constatare ca si in cazul siropului de artar- exista mai multe tipuri de sirop de artar. Pe care il alegem insa pentru a inlocui zaharul? Pe cel natural si de preferinta bio. Siropul de artar este bogat in zinc, in magneziu si in vitamine.

Zaharul de cocos. Este o alternativa ideala deoarece este foarte bogat in vitamine, in minerale precum potasiul, deci pare foarte bun. Singurul defect- are o putere de indulcire mai slaba decat zaharul rafinat. Deci suntem tentati sa adaugam mai mult din el.

Stevia. Este o alta alternativa foarte buna la zaharul rafinat, mai intai pentru ca are o putere de indulcire de 200 de ori mai mare decat zaharul si mai apoi penturu ca nu contine aproape deloc calorii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?