Virtuțile medicinale nebănuite ale mirodeniilor ayurvedice

In Ayurveda, mirodeniile sunt considerate a fi niste alimente in intregime, alimente aparte. Sunt cele care pot facilita digestia, si care ajuta organismul sa isi pastreze energia pentru a putea lupta asa cum tebuie contra maladiilor.

Mirodeniile sunt cele care ne atata papilele gustative si care sunt foarte folosite in bucataria ayurvedica. Dotate cu virtuti medicinale recuoscute, sunt cele care ne permit sa limitam aporturile de sare, zahar si grasimi.

Fiecare dintre ele poseda o anumita energie care ne permite sa eliberam ceea ce se numeste dosha. Consumul lor trebuie sa fie adaptat in functie de ce tipologie esti- Vata, Pita sau Kasha, adica cele trei forte energetice ale naturii.

Dar trebuie sa tinem cont si de antotimp. De la jumatatea lunii martie, pana pe la jumatatea lunii august, folosim mai degraba mirodenii pline de prospetime. Aici este vorba despre cardamom, coriandru, curcuma, fenicul, scortisoara, ghimbir, care sunt asociate cel mai adesea, cu alimentele crude, cu savori amare, astringente si dulci.

De la jumatatea lunii august pana la jumatatea lunii martie, renuntam la coriandru si la fenicul in detrimentul mirodeniilor care ne « incalzesc », precum chimionul, nucsoara, cuisoarele, care sunt asociate alimentelor preparate si calde, cu savori dulci, acide sau sarate.

Majoritatea celor care stau la oras sunt Vata-Pitta, cu un dezechilibru Vata in caz de stres. Deci trebuie sa dozam mirodeniile in proportii adecvate corespondand tipologiei dosha dominante. Trebuie sa tinem cont si de cateva reguli de baza, sa ne racim organismul vara si sa calmam focul digestiv pe timp de iarna.

Din categoria mirodeniilor care se folosesc in bucataria ayurvedica, sunt cateva foarte eficiente pentru a lupta contra problemelor digestive:
– asafetida, un condiment puternic, cu gust ca de lamaie, care stimuleaza sistemul digestiv.
– scortisoara este de mare ajutor atunci cand te confrunti cu o digestie mai dificila si are o actiune benefica asupra glicemiei.
– cardamomul stimuleaza digestia si te ajuta sa eviti balonarile.
– cuisoarele sunt antibacteriene, antalgice, pot calma durerile dentare si pot echilibra flora intestinala.
– coriandrul este apreciat pentru actiunea sa calmanta si digestiva, combatand in acelasi timp si constipatia.
– chimionul este cel care favorizeaza digestia, reduce balonarile si contribuie la detoxifierea hepatica.
– curcuma are virtuti antioxidante si anti-inflamatorii si ajuta ficatul sa elimine toxinele.
– ghimbirul este stimulant si energetic.
– nucsoara poate trata problemele digestive si amestecata cu apa cu cocos poate trata diareea.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?